Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Спас Иванов: България няма визия как да поддържа киберсигурността си

Буквално ще ни върнат на тетрадки и тефтери, коментира управляващият директор в Baseline Cyber Security

гледано: 3840   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

България няма никаква визия как да поддържа собствената си киберсигурност. Ако някоя престъпна кибергрупировка като DarkSide се прицели в българската държава и управление, то тя ще ни докара до положение, при което всичко ще спре. Това заяви Спас Иванов, управляващ директор в Baseline Cyber Security, в ефира на предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Буквално ще ни върнат на тетрадки и тефтери. Ако погледнем първите две най-големи групировки по причинени щети, то виждаме, че те са безскрупулни в своите атаки - прицелват се не само във финансови институции, но и в болници, училища и други организации от обществено значение", коментира експертът.

Още по темата

По думите на Спас Иванов никой не е защитен и непроницаема система не съществува, но вместо безцелно да се наливат пари в киберсигурност, трябва да се повишава бавно и постепенно степента на устойчивост.

"Киберсигурността не е крайна цел - технологията непрекъснато се развива. Затова персоналът трябва непрекъснато да се обучава, за да не застрашава неволно с действията си инфраструктурата на компания; трябва винаги да сме в крак с мерките за киберсигурност, а не 10 години назад; и трябва да има внимателно планиране на вътрешните правила, политики и процедури", посочи той.

"Трябва да е ясно коя след коя мярка трябва да бъде предприета", коментира гостът, посочвайки, че повечето български компании не са способни да се върнат в оперативен режим след дадена кибератака.

"Ако им бъде нанесена такава вреда, каквато беше нанесена на Colonial, те дори няма да знаят откъде да започнат", допълни той.

Иванов допълни още, че в развитите държави, които "ни водят с векове в това отношение", разходите за киберсигурност се възприемат не само като инвестиции, но и като средство компанията да остане на по-дълго на пазара.

"При нас това се разглежда като чиста форма на "хвърляне на пари на вятъра" и като някакъв задължителен разход, без да се вниква в естеството на самата инвестиция. В САЩ, особено при компаниите, листнати на Nasdaq, колкото повече те инвестират в тази посока и колкото по-добре структурират различните звена, противодействащи на киберзаплахите, толкова по-добре се търгуват техните акции", заяви гостът.

Цялото видео може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bloomberg TV
Пандемията засили търсенето на психологическа помощ